Шаховски клуб “Рудар”

ШК „Рудар” је основан 12.05.1945.год. и члан је СД „РУДАР” чији су оснивачи ПД “ТЕ-КО” Костолац и ГМЗ Костолац, односно сада ГО Костолац. ШК „Рудар” се од оснивања клуба такмичио у рангу такмичења у Првој и Другој лиги Централне Србије, а од 2014. год. такмичи се и женска екипа, која је члан Прве лиге Србије.

ШК „Рудар”је поред учествовања на такмичењима у лиги, учествовао и на разним међународним такмичењима која су била организована под покровитељством Шаховског савеза Србије. Поред сениорских екипа, ШК „Рудар” има и јуниорске екипе, као и велики број младих такмичара.

Иначе, ШК „Рудар” тренутно има око 80 регистрованих играча, од којих је само око 20-ак сениора, а све остало су пионири, кадети и омладинци. Такође у оквиру ШК „Рудар”ради и школа шаха за почетнике која тренутно броји око 15-ак малишана.

ШК Рудар 2019. године, добија од ГО Костолац и Центар за културу Костолац, просторију за потребе ШК Рудар и после реновирања је претворио у једну од најлепших у Србији.

Битно је напоменути да је ШК „Рудар”у сарадњи са Центром за културу “Костолац” и Градске општине Костолац, у оквиру манифестације Спортско лето 2017 ,2018 и 2019 године, врло успешно организовао Први, Други и Трећи отворени Рапид турнир у убрзаном шаху на коме је ушествовало више од 150 играча, што сениора што деца, и надамо се да ће постати традиционалан.

Средином јуна, уз сву помоћ донатора и Центра за културу, а први након скидања мера од COVIDА – 19 организован је на отвореном и Рапид турнир „Бора Бека“ у убрзаном шаху на коме је учествовало више од 100 играча, од којих на сениорском око 80 такмичара а на кадетском око 25 детета. Турнир и сама организација турнира је протекла у најбољем реду, сви учесници су били задовољни и срећни, а остало је записано да је рапид турнир „ БОРА БЕКА“ био ПРВИ И ЈЕДИНИ ТУРНИР У СРБИЈИ КОЈИ ЈЕ ОРГАНИЗОВАН НА ОТВОРЕНОМ КАО И ПРВИ ТУРНИР КОЈИ ЈЕ У СРБИЈИ ОРГАНИЗОВАН ПОСЛЕ COVIDА – 19. Велики успех за клуб тако и за наш град.

Од важнији резултата ШК „Рудар”треба напоменути следеће:

– 2011 и 2017. год. сениорски ШК „Рудар”  се такмичио у Првој лиги Србије.

– 2019.год. сениорски ШК „Рудар“ поделио је треће место у Првој лиги Србије.

– 2010, 2016 и 2018.год. сенирски ШК „Рудар”је освојио Прва места у Другој лиги Србије Исток и пласирао у ПРВУ ЛИГУ ЦС

– 2016 и 2019. год. женска екипа ШК „Рудар”је освојила ПРВО место у Првој лиги Централне Србије и пласирала се у ПРВУ ЛИГУ СРБИЈЕ.

– 2017.год женска екипа ШК „Рудар” се такмичила у Првој лиги Србије.

– 2011.год. Јокановић Радивоје је освојио Прво место на кадетском првенству Србије

– 2012.год. Миленковић Марко је освојио Друго место на кадетском првенству Србије.

– 2014.год. Лазовић Божидар је на омладинском републичком такмичењу освојио ТРЕЋЕ место и титулу Мајсторског кандидата.

– 2014.год. Милошевић Јована је освојила ПРВО место на републичком такмичењу и освојила титулу женског Фиде мајстора

– 2015.год. Николић Маша је освојила Друго место на кадетском првенству Србије

– 2016.год. Николић Маша је освојила Треће место на кадетском првенству Србије

– 2015.год. Николић Мила и Николић Маша су освојиле екипно ПРВО место на кадетском првенству Србије

– 2016.год. Николић Маша је освојила укупно ПРВО место у кадетској конкуренцији у Србији, у конкуренцији и дечака и девојчица, на школском такмичењу.

-2015, 2017 и 2018.год. на екипном школском такмичењу Србије, Николић Мила и Николић Маша су освајала ПРВА места.

-2015, 2017 и 2018.год. на појединачном школском такмичењу Србије, Николић Мила и Николић Маша су освајала ПРВО и ТРЕЋЕ место.

Ипак најзначајније успехе ШК „Рудар” је остварио учествовањем наше Јоване Милошевић и представљање Србије 2014.године на светском омладинском првенству у Русији, у граду Khanty-Mansiysku, као и  2017.године када је Јована Милошевић освојила ДРУГО место на сениорском првенству Србије.

Такође и Лука Будисављевић(2004) као члан КАДЕТСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ учествовао је на КАДЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ ЕВРОПЕ У ПАРДУБИЦАМА У ЧЕШКОЈ и ОСВОЈИЛИ СУ ПЕТО МЕСТО. У 2019. години, освојио је трећу норму и постао најмлађи Интермајстор у историји Српског шаха. Уколико у наредних годину и по дана освоји и титулу велемајстора ,постаће такође најмлађи Велемајстор у историји Србије. У мају месецу , Лука Будисављевић би требао учествовати на појединачном Европском првенству за кадете. Надам се да ћемо успети обезбедити средства како би отишао на Европско првенство.

Треба такође напоменути и следеће Велике успехе наших кадета:

Лука Будисављевић 2. место на појединачном  ОМЛАДИНСКОМ ПРВЕНСТВУ СРБИЈЕ до 20 година.

Лука Будисављевић придружени члан СЕНИОРСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ на припремама за Сениорско Екипно првенство Европе.

Лука Будисављевић играо за Омладинску репрезентацију Србије до 18 година на Екипном првенству Европе.

Лука Будисављевић и Марко Ивановић играли су за Кадетску репрезентацију Србије до 16 година на Шаховској Олимпијади за младе до 16 година.

Лука Будисављевић током 2019. године освојио све три ИНТЕРМАЈСТОРСКЕ НОРМЕ и потребан рејтинг преко 2400, тако да је у 15-ој години постао НАЈМЛАЂИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ МАЈСТОР У СРБИЈИ.

Поред овога, Лука Будисављевић је победио на Интернационалном шаховском турниру ОПЕН Татри 2020 у Словачкој у сениорској конкуренцији.

Comments are closed.