Музичко друштво “Костолац”

Музичко друштво ,,Костолац” формирано је 2006. године у чијем се саставу налазе градски хор ,,Дунавска лира”, дечји хор ,,Дунавска лира” и Рударски дувачки оркестар ,,Костолац”. Творац и вишедеценијски уметнички руководилац Музичког друштва је диригент Добрица Митић.

Мешовити хор ,,Дунавска лира”

Хор “Дунавска лира” основан је 1980 године, а његов оснивач је диригент  Добрица Митић.

Од године оснивања па до данас, хор се може похвалити непрекидним радом и ове године обележава 40 година постојања. Чланови хора су ученици, студенти и остали грађани. Хор се може похвалити истакнутим наступима на фестивалима, важним манифестацијама, како у земљи тако и у иностранству. Истичу се наступи у Пољској, на Вуковом сабору, као и запажени наступи на Фестивалу омладинских хорова у Новом Пазару.

Дунавска лира располаже богатим репертоаром композиција: духовна, и црквена, дела са етно мотивима, госпел, рок музика, у опусу домаћих и страних аутора.

Након смрти Добрице Митића, диригентску палицу ,,наслеђује” његова ћерка Марија Митић, која хором руководи већ десет година.

Дечји хор ,,Дунавска лира”

Смена генерација је захтевала да се хор ,,обогати” новим члановима. Тако је Дечји хор ,,Дунавска лира” основан 1. априла 2006. године и једини је те врсте на ширем подручју. Хором је руководила Нада Рајчић након оснивања , а касније Марија Митић.

Дечји хор се такође може похвалити значајним наступима и концертима. Издваја се изузетно запажен наступ на Коларцу у оквиру Фестивала ,,Распевани џивџани”, затим учешће на фестивалу омладинских хорова у новосадској Синагоги, као најмлађи учесник.

Рударски дувачки оркестар ,,Костолац”

На иницијативу некадашњег директора ПД Термоелектране и копови Костолац, Косте Макара, оркестар је оформљен давне 1975 године. Чланове оркестра су одувек чинили професионални музичари, као и ученици музичких школа, али и аматери, који су учили и упознавали технике свирања на појединим инструментима уз помоћ уметничког руководиоца Хаџић Владимира, а касније и Митић Добрице.

Генерације породица свирале су у оркестру, од којих су поједини чланови филхармоније у земљи и иностранству. Свакако, физичка дистанца их није спречавала да се повремено придруже заједничком музицирању, посебно за обележавање Дана рудара.

Својим карактеристичним рударским униформама, дувачки оркестар постао је аутентично обележје града Костолца. Учествовао је на конгресима, саборима, фестивалима, бројним свечаним академијама и манифестацијама. Неколико деценија уназад, обележавање Дана рудара и Празник рада 1 мај, започињано је музиком маршева у изведби овог оркестра, у раним јутарњим часовима. Ово је једини Рударски дувачки оркестар на нашим просторима.

Comments are closed.