У сусрет Ускрсу: У Костолцу истог дана одржани – Фестивал цвећа, Ускршњи дечији фолклорни фестивал и манифестација „Шарено јаје срећу даје”

Данас је у Костолцу одржана манифестација у оквиру које су била реализована три догађаја: Фестивал цвећа, Ускршњи дечији фолклорни фестивал и фарбање и украшавање ускршњих јаја – „Шарено јаје срећу даје“. Манифестацију је организовао Центар за културу „Костолац“, под покровитељством Градске општине Костолац.
Костолац је био обојен шаренилом цвећа захваљујући фестивалу, који је свакако једна од најлепших манифестација, која се одржава у нашем граду. Овогодишњи Фестивал цвећа окупио преко тридесетизлагача саксијског и баштенског цвећа из целе Србије, а за најлепши штанд проглашен је штанд Марка Живуловића из Вучића (Рача Крагујевачка). Ускршњи дечији фестивал фолклорних ансамбала чији је циљ промоција, очување и неговање наше богате традиције окупио је десет културно-уметничких друштава, која су том приликом показала своје играчко умеће. Плакете, захвалнице и пригодне поклоне представницима културно-уметничких друштава уручили су председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и директорка Центра за културу Костолац, Јелена Шаманц . За цветак овог фестивала, односно за најлепшу девојчицу проглашена је Ивона Бабић из Кленовника, а ласкаву титулу јој је уручио председник костолачке општине Серџо Крстаноски. Такође у циљу упознавања наших најмлађих суграђана са традицијом највећег хришћанског празника, одржано је и такмичење у фарбању Ускршњих јаја Које носи назив „Шарено јаје срећу даје“.
Стручни жири имао је тежак задатак да одабере најлепша ускршња јаја, тако да су на крају одлучивале нијансе.
У категорији од 4 до 6 година, прво место освојио је Милан Миленковић, друго место Сара Лончар, док је треће освојио Мелек Дрмаку.
У категорији од 7 до 9 година, прво место освојила је Наталија Штулић, друго место припало је Луки Ђорђевићу, а треће Хани Шаманц.
У категорији од 10 до 14 година, прво место освојила је Јана Петковић, друго Тамара Ивић, а треће Богдан Ђокић.
Најшашавије јаје – Марко Перијан
Најсјајније јаје – Викторија Радојевић
Најнеобичније јаје – Јован Животић
Најмодерније јаје – Ања Јованов
Најмаштовитије јаје – Софија Миладиновић
Најшареније јаје – Мелек Дрмаку
Најсмешније јаје – Маша Миладиновић
Манифестацију су својом песмом обогатиле и учеснице такмичења “Костолац пева”: Дуња Драгић, Тара Вељковић и Невена Гавриловић.
Поред штандова са цвећем манифестацију су обогатили и штандови Ученичких задруга и то: Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац, Пољопривредне школе „Соња Маринковић из Пожаревца и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац. Такође са својим производима на манифестацији су учествовали произвођачи пчелињих производа – Пчелињи дарови Живковић, Удружење „Од књиге до душе“, док је своје ручне радове представило Удружење градске општинске организације инвалида рада Костолац.

Comments are closed.