О нама

Центар за културу “Костолац”

Установа  Центар за културу Костолац основана је 2012. године. Оснивач  Центра за културу Костолац је локална самоуправа, односно Скупштина Градске општине Костолац. Установа обухвата културу, спорт, туризам и музејску делатност. Законом о култури који је Скупштина Србије  усвојила 2009. године,  којим је ова област системски уређена, утврђује се општи интерес у култури, начин  остваривања општег интереса у култури и обављање културних делатности, као и права, обавеза и одговорности Установе, као и оснивача, односно Градске општине Костолац.

Центар за културу Костолац као јавна установа, добила је подршку Градске општине Костолац да може да преузме бригу и о спортским објектима и од 2016. године прераста у Културно-спортски центар Костолац. Новој установи на управљање су предати: Топољар, Дом омладине, спортска хала и фудбалски стадион у Костолцу. На овај начин Културно-спортски центар Костолац добија још већа овлашћења, чиме му се даје могућност да његов рад буде још потпунији  и садржајнији.

Културно-спортски центар Костолац, првобитно под руководством Марка Јелчића, затим Јелене Илић и садашње директорке Јелене Шаманц, показао је како се професионалним залагањем и изузетним напором постижу врхунски резултати и на тај начин оправдао је поверење указано од стране локалне самоуправе и становништва Костолца.

Запослени у овој установи  труде се, да са великом пажњом и обзиром, врше добар одабир програма, како би задовољили културне потребе целокупног становништва.

Културно-спортски центар је за протеклих 12 месеци успео да реализује велики број пројеката, чији је циљ богаћење и очување културне садржине, због чега су наши суграђани били у могућности да на врло квалитетан начин проведу и употпуне своје слободно време.

Само у 2016. години одиграно је тридесет позоришних представа. Поред аматерских позоришта, културну сцену Костолца употпунили су и професионална позоришта, а своја умећа пред пуним салама показали су: Андрија Милошевић, Милан Калинић, Љиљана Стјепановић, Срђан Ивановић, Катарина Жутић, Бојана Ординачев, Ненад Ненадовић, Александар Радојчић, Владан и Катарина Савић, али и примабалерине и врхунски балетски играчи Народног позоришта из Београда.

Организован је укупно 21 концерт – од познатих састава, као што су Кики Лесендрић и Пилоти, Ван Гог, Ноћ и Дан, преко свих културно- уметничких фолклорих ансамбала, Градске општине Костолац, музичке школе, балетског студија до музичког спектакла који је направљен у новогодишњој ноћи.

Приказиване су пројекције најновијих филмских остварање, организовано више позоришних смотри, ликовних колонија, књижевних и трибинских сусрета, а због разноврсности своје делатности успешно је реализован фото сафари „Фоткај и уживај“ и „Фестивал цвећа и хортикокултуре“.

Иако су ови видови манифестација први пут одржани  у Костолцу, наишли су на изузетно интересовање од стране посетилаца, фотографа, излагача, а наш град показао се као сјајан домаћин.

Као и годинама уназад, Центар се залаже за неговање, развој и афирмацију аматерских уметничких делатности. Врло успешну сарадњу успостављена је са културним и уметничким удружењима и ствараоцима и на тај начин је створена разнолика културна понуда. Осим са удружењима, изузетна сарадња је успостављна и са образовним  установама, као што су Основна школа „Јован Цвијић“ Костолац, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, вртић „Мајски цвет“, Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Основна школа „Свети Сава“ из Пожаревца, Политехничка школа „Пожаревац“ и многе друге.  Новембарски дани културе, сваке године од оснивања Центра у Костолцу, показују се као круна добре сарадње са Културно-просветном заједницом Пожаревца.

Није запостављен ни спорт, као веома битан сегмент живота, с тога је Културно-спортски центар преузео на себе организацију турнира и различитих видова надметања у великом броју спортских дисциплина.

Директорка Центра за културу „Костолац“

Јелена Шаманц

(18.07.1985. Пожаревац, супруга и мајка)

Професионално звање

Мастер професор физичког васпитања и спорта

Образовање

ОШ „ЈОВАН ЦВИЈИЋ“ у  Костолцу (1992-2000),

ТЕХНИЧКА ШКОЛА „НИКОЛА ТЕСЛА“ у Костолцу (2000-2004)

 • смер Електротехничар рачунара
 • одличан успех

ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА У БЕОГРАДУ (2004-2011, 2013.).

 • Одсек физичко васпитање и спорт
 • Просечна оцена: 8,78

Радно искуство

 • Трговац, У Сједињеним Америчким Државама,
 • професор физичког васпитања у ОШ за заштиту вида “ДраганКовачевић” у Београду,
 • 2004-2011. тренер у спортској гимнастици у Гимнастичком клубу “Београд” у Београду,
 • 2011 – 2015. професор физичког васпитања у ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу, 2013./2014. као председник актива формирала екипе за све спортове и освојено је преко 30 медаља за годину дана, освајане су школске републичке медаље у гимнастици, стоном тенису, а у одбојци и атлетици медаље на регионалним такмичењима,
 • Оснивач и тренер Гимнастичког клуба “Млади радник” у Пожаревцу, освајач бројних медаља на регионалним и републичким такмичењима.
 • -2017. Вршилац дужности директора Центра за културу Костолац
 • Директорка Културно -спортског центра „Костолац“, организатор око 200 културних, туристичких и спортских манифестација ( у периоду од марта 2016. до августа 2017. године)

Додатна обука

 • Возачка дозвола Б категорије,
 • Лиценца тренера у спортској гимнастици, аеробику и фитнесу,
 • Лиценца судије за женску спортску гимнастику
 • Државна првакиња у гимнастици и фитнесу у јуниорској категорији у ББК „Универзум“ Кучево, три године у репрезентацији државе, 2003.год.учесник светског првенства (освојено место 9.) и европског (9.), у сениорској категорији: европско првенство (5.), медитеранско (3.) и балканско (2.),
 • више пута проглашавана спортистом године у млађим категоријама
 • проглашена спортистом генерације у средњој школи
 • и као тренер освајач бројних медаља и признања са различитим категоријама спортиста спортске гимнастике, активним радом у ГК „Млади радник“ обезбеђени су услови за спортску гимнастику, тј. 2014.године клуб је добио донацију од Холандске асоцијације „Спорт за децу“ у виду гимнастичких справа са којима су опремљене две школе у Пожаревцу: ОШ „Свети Сава“ и ОШ „Доситеј Обрадовић“

Познавање језика

 • Енглески језик – пословни ниво

Личне особине и остала интересовања

 • Спремност и иницијатива у стручном усавршавању
 • Орјентисан ка тимском раду и комуникацији са колегама
 • Медији, интернет, стручна литература.

Comments are closed.