О нама

Центар за културу “Костолац”

Установа  Центар за културу Костолац основана је 2012. године. Оснивач  Центра за културу Костолац је локална самоуправа, односно Скупштина Градске општине Костолац. Установа обухвата културу, туризам и музејску делатност. Законом о култури који је Скупштина Србије  усвојила 2009. године,  којим је ова област системски уређена, утврђује се општи интерес у култури, начин  остваривања општег интереса у култури и обављање културних делатности, као и права, обавеза и одговорности Установе, као и оснивача, односно Градске општине Костолац.

Центру за културу Костолац  на управљање су предати: Топољар, Дом омладине, спортска хала и фудбалски стадион у Костолцу.

Центар за културу Костолац, првобитно под руководством Марка Јелчића, затим Јелене Илић и Јелене Шаманц, показао је како се професионалним залагањем и изузетним напором постижу врхунски резултати и на тај начин оправдао је поверење указано од стране локалне самоуправе и становништва Костолца.

Са великом пажњом и обзиром, врши се добар одабир програма, како би задовољили културне потребе целокупног становништва.

Реализује се велики број пројеката, чији је циљ богаћење и очување културне садржине, због чега су наши суграђани били у могућности да на врло квалитетан начин проведу и употпуне своје слободно време.

Само у 2016. години одиграно је тридесет позоришних представа. Поред аматерских позоришта, културну сцену Костолца употпунили су и професионална позоришта, а своја умећа пред пуним салама показали су: Андрија Милошевић, Милан Калинић, Љиљана Стјепановић, Срђан Ивановић, Катарина Жутић, Бојана Ординачев, Ненад Ненадовић, Александар Радојчић, Владан и Катарина Савић, али и примабалерине и врхунски балетски играчи Народног позоришта из Београда.

Организован је укупно 21 концерт – од познатих састава, као што су Кики Лесендрић и Пилоти, Ван Гог, Ноћ и Дан, преко свих културно- уметничких фолклорих ансамбала, Градске општине Костолац, музичке школе, балетског студија до музичког спектакла који је направљен у новогодишњој ноћи.

Приказиване су пројекције најновијих филмских остварање, организовано више позоришних смотри, ликовних колонија, књижевних и трибинских сусрета, а због разноврсности своје делатности успешно је реализован фото сафари „Фоткај и уживај“ и „Фестивал цвећа и хортикокултуре“.

Иако су ови видови манифестација први пут одржани  у Костолцу, наишли су на изузетно интересовање од стране посетилаца, фотографа, излагача, а наш град показао се као сјајан домаћин.

Као и годинама уназад, Центар се залаже за неговање, развој и афирмацију аматерских уметничких делатности. Врло успешну сарадњу успостављена је са културним и уметничким удружењима и ствараоцима и на тај начин је створена разнолика културна понуда. Осим са удружењима, изузетна сарадња је успостављна и са образовним  установама, као што су Основна школа „Јован Цвијић“ Костолац, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, вртић „Мајски цвет“, Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Основна школа „Свети Сава“ из Пожаревца, Политехничка школа „Пожаревац“ и многе друге.  Новембарски дани културе, сваке године од оснивања Центра у Костолцу, показују се као круна добре сарадње са Културно-просветном заједницом Пожаревца.

ВД директор Центра за културу „Костолац“ је Драган Николић, дипломирани теоретичар уметности

Статут Установе Центар за културу “Костолац”

Comments are closed.