Марко Алексић у Библиотеци у Костолцу

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у среду 1. новембра 2017. године, представио је своје књиге археолог и писац Марко Алексић. О томе како се живело у средњовековној Србији, о првим витезовима, о витешком коду, крсташким походима, српским јунацима и властели, женама витезовима, о чојству и јунаштву, могло се чути током овог веома едукативног и занимљивог излагања.

 

Шта је јунаштво, а шта је чојство?

У 19. веку живео је Марко Миљанов, српски народни вођа и искусни ратник против Турака. У старости се описменио и написао књигу у којој је описао животе својих Црногораца, обичних људи и ратника. Књига се зове Примери чојства и јунаштва. У њој је објаснио шта је јунаштво, а шта је чојство: Јунаштво је оно чиме штитимо себе и своје најмилије од другог, а чојство, или човечност, односно хуманост, је оно чиме штитимо другога од себе. Стари ратник је овим ставио човечност испред јунаштва. Многе ратнике је у прошлости одликовало јунаштво, али је човечност кључна особина која је разликовала витеза од насилника (Српски витешки код, Марко Алексић).

 

О писцу

Марко Алексић рођен је 1970. у Београду, где је дипломирао и магистрирао средњовековну археологију. У Народном музеју у Београду стекао је звање кустоса. Као члан екипе или вођа ископавања учествовао је у археолошким истраживањима у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Немачкој и другим земљама. Објавио је бројне научне радове у земљи и иностранству о темама из средњовековне археологије и историје. Аутор је монографија Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи (2008), Марко Краљевић: Човек који је постао легенда (Лагуна, 2015) и Српски витешки код (Лагуна, 2016).

Одржао је више предавања у институцијама културе широм Србије, на универзитетима, међународним научним скуповима и другим местима. Сарађивао је са дечјим културним центром у Београду, на РТС-у као стручни консултант и аутор прилога са темама из науке и културе, писао драмске текстове за програм Радио Београда, објављивао научно-популарне чланке са темама из средњег века у Политикином Забавнику и другим листовима. Био је првак државе у мачевању, дисциплина сабља (1993).

Последњих неколико година је предавач у Истраживачкој станици Петница (програми Археологија и Петница Интернатионал). Као стручни консултант или предавач сарађује са музејима, факултетима, војним, безбедносним и културним органиацијама и витешким дружинама.

После прве биографије нашег највећег националног јунака „Марко Краљевић– човек који је постао легенда” (Лагуна), Марко Алексић написао је научно-популарну студију „Српски витешки код” (Лагуна). Ова књига не само да оживљава доба витешких турнира, изглед оружја и витешких оклопа, већ и чињеницу да је витештво и културни феномен.

Comments are closed.