Јасминка Петровић гостује у Костолцу – за ученике од 5. до 8. разреда

Библиотека у Костолцу и Културно спортски центар “Костолац” позивају Вас у среду, 16. маја од 13:00 часова у библиотеци у Костолцу на промоцију књига Јасминке Петровић, ауторке Креативног центра.
 
Јасминка Петровић је рођена 1960. у Београду. Студирала је шпански језик и књижевност. Уређивала је дечју емисију на Радио Пингвину, часопис National Geographic Јуниор, писала за многе дечје часописе и учествовала у програмима који подстичу дечју машту и стваралаштво. Има двоје деце и два унука. Често сарађује с млађом ћерком, илустраторком Аном Петровић, премда је већину њених књига илустровао чувени Добросав Боб Живковић.
Српско стваралаштво за децу обележила је својим делима, али и залагањем за побољшање положаја детета и развој дечје културе. Написала је преко тридесет књига, од којих су најпознатије романи: Ово је најстрашнији дан у мом животу, 35 калорија без шећера и Лето када сам научила да летим; приче Гига прави море, Кажи тети „Добар дан”, Маме, О дугмету и срећи, Риба риби гризе реп, Безобразне ноте и неваљале ајкуле, Од читања се расте, збирка драмских игара Да ли сте ви жаба?; приручници Секс за почетнике, Школа, Бонтон, Дугина долина – Велика шаховска авантура, Како постати и остати глуп, Породица. Писала је сценарио за три сезоне дечје ТВ емисије Кукурику шоу и сценарио за драму „Миљаковац, тј. Нови Зеланд“. Један је од организатора књижевног фестивала за децу „Крокодокодил“. Добитница је бројних награда за књижевност. Неколико њених књига преведено је на више од двадесет језика.
   Књиге ове ауторке препознају се по топлом хумору и сагледавању света из угла детета које живи у савременом друштву. Иако свет описује без улепшавања или прикривања ружних страна, она увек успева да пронађе и представи ведрију страну стварности. 
   Књиге Јасминке Петровић не нуде деци готова решења за дилеме, нити поуке и лекције којима се треба слепо веровати већ их охрабрују да сама размисле, истраже, испитају и донесу закључак – и то је још један од разлога њихове велике популарности. 

Comments are closed.