Изведена представа “Бедеми ћирилице”

13. новембра 2023. године у позоришној сали Дома културе са почетком у 12.45 часова одржала се позоришна представа „Бедеми ћирилице“.
„Бедеми ћирилице“ говоре о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, о њиховој борби и људској драми на путу ка писмености, просвећености, одуховљености и језику и писму које оплемењује народ словенски. Ово је песма али и плач о градњи бедема, на којима је узрасло писмо, које вековима напаја наше постојање.
У представи су играли Предраг Јовановић из Параћина и Александар Јеленић из Тополе који су уједно и идејни творци овог пројекта.
„Бедеми ћирилице“ су историјска и духовна прича стављена у оквире надасве необичног читања и тумачења позоришне уметности. Разноликост драмског израза и режијска иновативност публику води у неиспричане борбе у душама свете браће.
Све то обојили су тонови фруле виртуоза Милинка Ивановића Црног а занимљив слој боја овој причи дали су костими и сценографија уметнице Ане Колбјанове.
Представа је забележила успешне наступе у Србији и Црној Гори. Представа је извођена у вечерњим терминима у позориштима затим при обележавању разних манифестација и организована је за ученике факултета, основних и средњих школа.
Носиоци главних улога су на веран начин приказали драму, ону која се одвијала у душама свете браће, али и ону која се одигравала између њих и света репликама својих ликова они осликавају ставове – стубове света у коме је истина мера свега. Света чије име је љубав, чије лице је Божији благослов, чији дух су вера, нада и радост, а чији ум су снага и воља запечаћени вечношћу.
Позоришну представу „Бедеми ћирилице“ организовао је Центар за културу Костолац под покровитељством Градске општине Костолац.

Comments are closed.