6. АВГУСТ – ДАН РУДАРА

Дан рудара у Србији се обележава у сећање на 6. август 1903. године, дан када је избио штрајк у Сењском руднику. Рудари Србије су се тога дана први пут организовано и успешно супроставили својим послодавцима ради заштите својих права, захтевајући већу безбедност на послу и веће плате. Рудари су до тада радили и живели у изузетно тешким условима. Становали су у земуницама, шупама од прућа у којима је било влаге, воде и блата. Радно време у јами је износило 12 до 16 часова, а олај и карбит за осветљавање, експлозив за минирање у јами, чак и оштрење алата за копање угља – наплаћивани су од рударских надница. Плате нису примали у новцу, него у тантузима, за које су могли да купују само у продавницама које је држао власник рудника. Овакви услови живота и рада рудара довели су и до њихових првих побуна и обустава рада. Преломни тренутак у историји српског рударства догодио се 6. августа 1903. године када је управник рудника отпустио водеће чланове радничке организације, који су одмах организовали раднички збор и позвали на штрајк. Преговори нису уродили плодом и 600 рудара је из Сењског Рудника кренуло ка Ћуприји. Девет дана је трајао штрајк и завршен је 15. августа 1903. године. Делегација од 3 рудара успела је да се провуче поред жандара и отпутује у Београд, где је своје захтеве предала надлежном министарству. После упознавања са рударским захтевима и разлозима за покретање штрајка, тадашњи министар је рударској делегацији уручио писмено наређење адресирано на окружног начелника и управника Сењског рудника, да се удовољи захтевима рудара. У знак победе сви учесници у штрајку су добили по комад црвене тканине. Велику улогу у притиску на власт имале “Београдске новине” и “Радничке новине” које су објавиле бројне текстове као подршку рударима.
Након Другог светског рата 6. август је званично проглашен Даном рудара Србије и отада се слави у свим рударским местима.
У Костолцу се Дан рудара обележава манифестацијом „Костолачки котлић“, у организацији Градске општине Костолац и Центра за културу „Костолац“, а уз подршку синдиката копова Костолац, синдиката ТЕ Костолац, Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“, пицерије „Галија“ и ресторана „Дунавски драгуљ“. У јутарњим часовима, у недељу 6. августа 2023. године, на теренима за мали фудбал, иза спортске хале, биће одржан меморијални турнир „Миомир Цвијић Рус“, а на плажи „Топољар“, у поподневним часовима биће одржани етно сајам хране и пића и такмичење у кувању рибље чорбе. Током дана продаваће се лутрија, са вредним наградама, а за добру атмосферу побринуће се бенд „Ноћ до подне“. Проглашење победника заказано је за 20:00, а концерт Николе Роквића и ватромет почињу од 21:00. Посетиоци могу да погледају и постер изложбу „Дан рудара“, која ће бити постављена на паноима, на улазу у СРЦ „Топољар“.

За израду постера коришћене су фотографије из приватне архиве Војкана Ивковића.
Срећан Дан рудара!

Comments are closed.