Љубитељи књиге и лепе речи, окупили су се да би присуствовали „Чајанци са књигом“

Љубитељи књиге и лепе речи, окупили су се у четвртак 15. децембра у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, да би присуствовали „Чајанци са књигом“, литерарном дружењу завичајних писаца.„Чајанка са књигом“ започела је песмама дечијег хора „Дунавска лира“ на челу са диригентом Маријом Митић, који је прошле недеље освојио златну медаљу на Међународном хорском фестивалу у Кикинди. Рената Минић, руководилац Огранка у Костолцу, обратила се учесницима и гостима Чајанке следећим речима:„Као што знате, библиотеке су чаробна места. Од давнина су сматране капијама на улазу у чудесни свет знања. Свако ко је желео да тамо закорачи, морао је да прво прође кроз ту капију. Морао је да оде у библиотеку.
Данашњи датум, 15. децембар је значајан за Костолчане.На данашњи дан, 1953. године, основана је Библиотека у Костолцу.
На данашњи дан, 2003. године основан је Клуб љубитеља књиге „Мајдан“
Сасвим случајно (а можда и није), ето задесило се да се 15. децембар, још од 2005. године у свету обележава као Међународни дан чаја, а сви ми знамо, да чај некако веома лепо иде уз читање књиге, поготову у зимском периоду.
Библиотека у Костолцу, која је већ деценијама Огранак Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 2016. године обновила је Чајанку са књигом, литерарно дружење завичајних писаца, које је заправо наставак традиције коју су пре доста година, у костолачкој библиотеци, покренуле Славица Пејовић и Слободанка – Цука Трајковић.
Обнављање Чајанке има за циљ да се завичајним писцима пружи прилика да представе своје стваралаштво једни другима и да се међусобно друже.Овогодишњу Чајанку посвећујемо нашим мајкама, очевима, сестрама, браћи, пријатељима.
Овогодишњу Чајанку посвећујемо библиотекарима који су некада радили у овој библиотеци.
Овогодишњу Чајанку посвећујемо свим оним драгим људима којих нема више међу нама, а који су волели књиге.Овогодишњу Чајанку посвећујемо и нашој Верослави Малешевић, књижевници, дивној жени, која да је поживела дуже, летела би и данас, заједно са нама, на крилима књиге.Тему овогодишње Чајанке: „Дај ми крила да полетим“, изабрали смо са циљем да нагласимо значај књиге за све нас.“ Повод за тему била је књига „На крилима књиге“ наше познате књижевнице Јасминке Петровић.Учесници овогодишње „Чајанке са књигом“ били смо: Дечији хор „Дунавска лира“ из Костолца, на челу са диригентом Маријом Митић, Весна Љубисављевић, Славица Пејовић, Војкан Ивковић, Радмила Несторов, Синиша Радиновић, Оливер Стокић, Биљана Миловановић Живак, Весна Радивојевић, Грета Јовановић, Драган Журжевић, Љубисав Грујић Груја, Војка Миловановић Синиша Ристић, Магдалена Реџовић и Гордана Славковић. Марија Миловановић прочитала је песму Валентине Дабић, а Невена Вуксановић прочитала је причу Невене Круне Живановић. Синиша Ристић, новинар и писац, један од најбољих фрулаша у Србији и солиста Радио Београда, употпунио је овај предиван догађај нумером на фрули.Чајанка се одржава уз подршку Центра за културу „Костолац“ и Градске општине Костолац. Спонзори послужења за учеснике били су пицерија „Галија“ и Удружење „Од књиге до душе“ из Костолца.

Comments are closed.