Културно уметничко друштво “Костолац”

Културно – уметнички живот у овом крају почиње 1947. године формирањем КУД-а „Светлост“ у Старом Костолцу. Њиме је руководио М. Десимировић звани Бонифације. Друштво је развијало рад у драмској, фолклорној и музичкој секцији. Драмска секција је остварила вредне резултате, радом групе ентузијаста, глумаца – аматера. Секцију која је окупљала рударе, просветне раднике и службенике, водио је Александар Борусовић. Упркос одличним резултатима, због неадекватних услова и због недостатка стручног кадра, у једном периоду, дошло је до стагнације у раду друштва.

Заслужан за обнову фолклорне секција, 1961. године, био је Милан Шегрт, тадашњи учитељ у Старом Костолцу. Секција је окупљала раднике и средњошколску омладину. Кореограф ансамбла била је Душица Шегрт. Услови за рад су били лоши, јер је било тешко радити са веома оскудном опремом. Када су обезбеђена финансијска средства, ансамбл је добио комплетне народне ношње из пет република и потребне музичке инструменте. Кренуло се са концертима, прво у Старом Костолцу, онда по Србији, да би се наставило са гостовањима по свету. Још тада је било свима јасно да у Костолцу постоји велики ентузијазам суграђана, који је резултирао добрим играчима, добрим ансамблом и многобројним успесима.

КУД „Костолац“ основан је 28. јуна 1978. године, као одговор на захтев људи запослених у комбинату. Најзаслужнији за покретање овог друштва у Костолцу био је Никола Топо. Делатност фолклорне секције састоји се у очувању народне традиција кроз њену презентацију широком аудиторијуму у земљи и у иностранству.

КУД „Костолац“ се може похвалити гостовањима у двадесет и три земље Европе. Наступао је и у Израелу и Бразилу. Друштво је учествовало на многим фестивалима у земљи и иностранству. Великим трудом и улагањима, друштво је изградило популарност и пренело славу града у коме је настало. Добитник је многобројних награда и признања. Председник и уметнички руководилац Друштва је Никола Топо.

Друштво тренутно окупља око 250 аматера у фолклорним секцијама: Колибри, Врабац, Пролеће и Цврчак. Поред дечијих секција активни су и: Први извођачки ансамбл, Припремни ансамбл, Ветерани, Народни оркестар, девојачка певачка група Гирланда и певачка група девојчица Конђица. Чланови друштава су ученици, студенти и радници.

Дечији фолклорни ансамбл Пролеће основан је 1994. године и од тада окупља ученике од петог до осмог разреда основне школе. Учесник је многих фестивала, како у земљи тако и у иностранству. Ансамбл је гостовао у Македонији, Бугарској и Турској. Освајач је бројних награда. Највећи успех је постигао за учешће на Смотри дечјег фолклора у организацији Савеза аматера Србије, где је ансамбл Пролеће учествовао са десет најбољих ансамбала на територији Републике Србије. Уметнички руководилац ансамбла је Никола Јосић.

Ансамбл Врабац активно ради од 2002. године и окупља ученике трећег и четвртог разреда Основне школе у Костолцу. Изводе четири кореографије и годишње имају 20 наступа. Гостовали су у многим градовима широм Србије и били су учесници на фолклорним фестивалима у Македонији и Бугарској. Уметнички руководилац ансамбла је Иван Јовановић.

Ансамбл Цврчак окупља децу предшколског узраста. Репертоар је сачињен од веселих дечијих игара. Углавном наступају у Костолцу приликом обележавања значајних датума за Културно – уметничко друштво Костолац и Градску општину Костолац. Уметнички руководилац ансамбла је Иван Јовановић.

Ансамбл Колибри наставља континуитет рада и прихвата све бивше чланове ансамбла Цврчак. Њихов рад се углавном презентује у заједничком наступу свих фолклорних ансамбла културно уметничкох друштва. Окупља узраст деце првог и другог разреда основне школе. Уметнички руководиоци су Живко Гошев и Милица Глођевић.

Comments are closed.