Клуб љубитеља књига “Мајдан”

Уважавајући чињеницу да у Костолцу живи и ради велики број књижевника, сликара и музичких стваралаца и да је неговање културне традиције и развијање свих облика уметности од великог значаја за културни живот града, при Библиотеци у Костолцу, 15. децембра 2003. године, основан је Клуб Љубитеља књиге Мајдан. Од свог оснивања, првих година заједно са Библиотеком, а од 2009. године –  самостално, Мајдан ради на популарисању књиге и писане речи, кроз организовање бројних културних активности од великог значаја за Костолац.

У почетку свог рада, Мајдан је првенствено био окренут издаваштву и већ у првом месецу свог постојања, покреће истоимени часопис за књижевност, науку и културу, који излази периодично већ пуних седамнаест година и у коме се објављују радови стваралаца из области прозе, поезије, есејистике и свих осталих области људског знања и духовности.

Временом, Мајдан развија иницијативу и окупља људе око конкретних подухвата. Тако ово удружење формира драмски студио Мајдан и дечију позоришну дружину Патуљци, иза којих је неколико премијера и гостовања. Посебан изазов за Мајдан представљало је организовање сад већ годинама уназад традиционалне манифестације књижевно-духовних сусрета под називом „Костолачка жишка“, која се одржава сваког маја у дане Ћирила и Методија, већ пуних четрнаест година. Захваљујући Клубу љубитеља књиге „Мајдан“ традиција постају и Међународни сусрети писаца, приликом којих Костолац постаје домаћин бројним књижевницима из свих крајева света.

Поред часописа, Мајдан се може похвалити својом богатом издавачком делатношћу. Последњих година издато је много наслова, како домаћих и завичајних, тако и страних аутора. У плану је да почне са радом часопис за дечију књижевност, уметност и културу, са циљем промовисања књижевности и стваралаштва талентоване деце и писаца за децу.

2016. године потписан је протокол о сарадњи са удружењем „VerbumlandiArt“ из Италије. Успостављена је сарадња која има перспективу, а која је настала на бази пријатељства са богатим планом и програмом унапређења културне сарадње.

Такође је потписан меморандум српског и тунижанског удружења Славица Пејовић и Gasmi Abalah.

Као место окупљања људи добрих иницијатива, намера и циљева, радно и уз богат културни програм, Мајдан свих ових година постоји на културној сцени Костолца, као један од њених главних актера.

Comments are closed.