Гимнастички клуб Спортска организација „Партизан“

Гимнастички клуб Спортска организација „Партизан“ из Костолца основан је 1. септембра 1984. године, одмах по завршетку изградње спортске хале у Костолцу. Спортска хала у Костолцу својевремено је изграђена из средстава самодоприноса и уз велику помоћ Комбината „Костолац“. Ова хала је како у протеклом периоду, тако и данас, веома посећен објекат, јер се спортски живот у њој одвија непрекидно у току целе године, сваког дана.

Прва генерација гимнастичара почела је да тренира под будним оком проф. Душана Маровића и хонорарних сарадника проф. Душана Пајића и проф. Драгане Милић. Прво такмичење у гимнастици у Костолцу – Првенство Србије за мушкарце и жене одржано је 22. новембра 1987. године. Први успеси почињу да се нижу већ од 1989. године, на такмичењима гимнастичке лиге, затим на републичким такмичењима основних и средњих школа у спортској гимнастици, у свим категоријама.[1]

Ангажовање стручњака из Украјине, Бугарске и Русије (од 1991. до 2001. године), утиче значајно на побољшање резултата и појављивање првих репрезентативаца и репрезентативки Србије. Од 2000. године, „Партизан“ излази на међународна такмичења као клуб, а чланови узимају учешће у репрезентацији.

Током година, гимнастичарски клуб у Костолцу, дао је пуно одличних гимнастичара, почевши од Љупке Атанацковић, која је била прва која је учествовала на првенству Југославије у Загребу и донела Костолцу организацију 45. првенства Југославије у спортској гимнастици[2], до Петра Вефића, који је 2015. године, на међународном турниру у Турској победио у вишебоју и партеру, а на круговима и у прескоку заузео треће место и постигао значајан успех на Првенству Европе одржаном у Берну, у Швајцарској, 2016. године.

Иако су гимнастичари из Костолца, постигли значајне резултате на такмичењима, како у земљи, тако и у иностранству, такмичарски резултати никада нису стављани у први план. Основни циљ оснивања Друштва је да се што више деце и омладине привуче у Спортску халу, да се Друштво омасови и да од те деце постану психички и физички здрави људи. Друштво данас броји око 1200 чланова, од чега је преко 400 активних, а на разним такмичењима и првенствима освојено је много медаља. У Костолцу је организовано више првенстава Србије и то са највишим оценама у организацији. Овај спорт се брзо развио и афирмисао, тако је Костолац проглашен за један од гимнастичких центара у Србији.

Друштво „Партизан“ од оснивања водио је Миодраг Лазовић. Одговорно лице у новијем периоду је Александар Шаманц.

Тренинзи се одвијају радним данима пре подне од 09:00-13:00h, поподне од 16:00-20:00h и суботом од 09:00-11:00h.


[1] Подаци преузети са сајта Спортска организација „Партизан“ Костолац  http://gimnastika.org.rs

[2] 45. првенства Југославије у спортској гимнастици  одржано је од 9 – 10. јула 1990. године и остало запамћено као најбоље организовано такмичење старе Југославије.

Comments are closed.