Археолошко ископавање Римског брода

Виминацијум  је археолошко налазиште у Србији у близини  Костолца. Римски војни логор и град  настао је у I и трајао до почетка VII века. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије, која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део северозападне Бугарске.

Вика, скелет најстаријег пронађеног мамута у Европи, откривен почетком јуна 2009. године надомак археолошког локалитета Виминацијум. Откриће мамута на Виминацијуму сматрају највреднијим у Србији, те разгледање налазишта са посетом Мамут парка представља истински незабораван доживљај сваком посетиоцу.

Ове године завршено је археолошко ископавање брода пронађеног на површинском руднику угља у Костолцу. Стручњаци очекују да ће наћи још предмета у овој области у наредном периоду. Изузетно је ретко да се пронађу предмети тих размера, а тако очувани након толико времена, па су ова открића од великог значаја за ову област Србије.

Више о археолошкој ископини брода можете погледати на линку
https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:853133-Viminacijska-flota-izronila-iz-ugljenokopa-Senzacionalno-otkrice-kod-Kostolca-FotoVideo

У прилогу кратак видео запис ТСД.

Comments are closed.