Костолачки котлић 2019

На Спортско-рекреативном центру „Топољар”одржан је други по реду „Kостолачки котлић“ , који је окупио 140 екипа које су се бориле за титулу најбоље рибље чорбе. Ове године гастрономска манифестација поклопила се са обележавањем Дана рудара и убудуће овај датум биће устаљен.

Манифестацију је свечано отворио заменик председника Градске општине Костолац Далибор Илић истакавши да је прошлогодишњи „Костолачки котлић” направио прави „бум”окупивши 138 екипа и пар хиљада посетилаца, а ове године окупио је још већи број посетилаца из целог региона. „Схватили смо да морамо сваке године да унапређујемо наше такмичење и квалитет програма, како би оправдали поверење свих вас. Захваљујући Центру за културу „Kостолац” и синдикалним организацијама „Kопови Kостолац“ и „Термоелектране Kостолац“ успели смо да већ од другог Костолачког котлића направимо прави спектакл”, рекао је Илић пожелевши такмичарима пуно успеха, а посетиоцима добар провод.

Поред такмичења у кувању рибље чорбе организован је и богат и садржајан културно уметнички програм. За добро расположење на манифестацији био је задужен костолачки „Бубашваба бенд”.

Такође био је приређен и етно сајам хране и пића, а помоћ у организацији пружила је Регионална развојна агенција„Браничево – Подунавље”. У вечерњим сатима посетиоци су уживали у наступима културно – уметничких друштава из Kостолца, Петке, Старог Kостолца и Живице. Између наступа кудова извачена је лутрија, а главну награду уникатни роштиљ добио је Лазар Антић.  Такође одржано је и ревијално такмичење у навлачењу конопца, где су се такмичиле екипе копова и електрана. У два навлачења победила је екипа копова. Посебна атракција била је во на ражњу. Организатори су имали идеју да тог дана угосте све наше суграђане, али и госте са стране. Костолчани не памте када је последњи пут у нашој општини организован овакав вид забаве са програмом на коме би позавидели и много већи градови.

Захтеван посао дегустације и оцењивања ове најукусније такмичарске дисциплине је имао жири у следећем саставу: Тадић Зоран – шеф кухиње Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Kостолац, Јелена Благојевић – шеф кухиње Основне школе „Јован Цвијић“ Kостолац и Драгана Грозданић професор куварства у Економско – трговинској школи.

Према оцени стручног жирија треће место заузео је Златибор Станисављевић, награду котлић од 15 литара са ложиштем уручио је заменик председника Градске општине Костолац Далибор Илић. Друго место припало је Дејану Алавањи, а награду  уникатни роштиљ са ражњем, уручила је председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек. Прво место освојио је Жељко Давидовић, награду летовање седам дана за две особе уручио је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски. 

Додељене су и две специјалне награде, за најлепшу куварицу, Сузани Новковић, и за посебан допринос у организацији Костлачког котлића, Дејану Алавањи.

Након проглашења победника у кувању рибље чорбе уследио је величанствени ватромет и концерт групе „Неверне бебе”. Публика је уживала уз њихове највеће хитове, али и песме из првог дела каријере које не изводе тако често.
Овогодишњи „Kостолачки котлић“ организовали су: Градска општина Kостолац, Центар за културу „Kостолац” и синдикалне организације „Kопови Kостолац“ и „Термоелектране Kостолац“.

Циљ манифестације је да постане традиционална, да се одржава увек истог дана, 6. августа, када се обележава и Дан рудара, а пре свега да постане препознатљиво обележје града.

Comments are closed.