ЗАВРШЕН 2. УСКРШЊИ ДЕЧИЈИ ФОЛКЛОРНИ ФЕСТИВАЛ

У Дому културе 25. априла 2019. године, у Костолцу, по други пут у нашем граду, одржан је „Ускршњи дечији фолклорни фестивал”.
Захвалнице и плакете представницима културно – уметничких друштава која су узела учешће на другом „Ускршњем дечјем фолклорном фестивалу” уручила је директорка Центра за културу „Kостолац”, Јелена Шаманц.

Циљ фестивала је промоција, очување и неговање наше богате традиције. Том приликом приказана је разноврсност и оригиналност народних творевина, игара и песама, као непроцењиво благо српског народа.

На манифестацији која се организује поводом предстојећих ускршњих празника наступила су следећа културно – уметничка друштва: KУД „Kостолац“ – из Kостолца – фолклорни ансамбли „Kолибри“ , „Цврчак“, „Пролеће“ и „Врабац“ , KУД „Стари Kостолац“ из Старог Kостолца, KУД „Миодраг Миљковић Мигда“ из Ћириковца, KУД „Света Петка“ из Петке, KУД „Kленовник“ из Kленовника, KУД „Стишки бисери“ из Мајиловца, ГАНИП из Пожаревца, KУД „Бубушинац” из Бубушинца, KУД „Божидар Димитријевић Kозица“ из Дрмна, и вокална солисткиња Барбара Ивић која је извела песму „Прелетеше птице ластавице”.

На сцени су се смењивале „Игре из Србије” , „Влашке игре” , „Игре из Метохије, „ Игре из Ужица”, „ Игре из Зајечара”, „Игре из Пчиње”, „Игре из Доње Јаснице”, „Игре из Хомоља, а бројна публика је овацијама поздрављала свако извођење старих игара.

Препуна сала костолачког Дома културе доказ је да се фолклор  као уметност која је од давнина преношена са колена на колено воли и негује у нашем граду, а одржавањем оваквих манифестација  Центар за културу „Kостолац” доприноси неговању наше богате традиције.

Comments are closed.