Вече фантастике и изложба слика у Библиотеци у Костолцу

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке “Илија М. Петровић” Пожаревац, у четвртак 15. новембра, одржано је вече фантастике. Писци из Ниша: Младен Ђорђевић, Бобан Вучковић, Младен Станисављевић, Игор Крстић и Милош Петковић – премијерно су представили своје нове књиге.

Поред разговора о фантастици и књижевности, посетиоци Библиотеке имали су задовољство да уживају и у изложби слика “Кевро и пријатељи” које су настале као пројекат Ликовног удружења Кевро у којем је учествовало 34 ликовних уметника из Србије, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске, Македоније, Молдавије, Румуније, Русије и Јужне Кореје. Изложба ће бити отворена до 30. новембра.

 

Биографије писаца:

Младен Ђорђевић рођен је 1986 године у Нишу. Дипломирао је на Факултету за право, безбедност и саобраћај – Константин Велики, такође у Нишу. Тренутно је на докторским студијама. Аутор је саге “Светионичар” (до сада објављена прва два тома, “Весници олује” и “Притајено зло”, у издању Отворене књиге). Бавио се уређивањем колумни у часопису “Сербона” заједно са својим оцем, проф. др. Радомиром Ђорђевићем који иза себе има на десетине публикованих научних књига. Писањем се бави већ неколико година. Иза себе има бројне кратке приче, а поједини текстови су му били објављени у нишком часопису “Градина”, збирци прича “Чувари златног руна”, као и у електронској збирци “Бескрајне приче”. Један је од оснивача Удружења љубитеља фантастике “Ордо ДракоНиш”.” 

 

Бобан Вучковић, рођен је 1969. године у Нишу. Аутор је романа “Реквијем за ратника” у издању Отворене књиге. Основну школу и Гимназију завршио у Зајечару, а студије права у Нишу. Радио као правник, професионално војно лице, водио Агенције за ФТО, бавио се политиком. Воли да чита и сваштар је у томе, али посебну пажњу поклања биографијама политичара и историјских личности, као и књигама из филозофије и психологије. Један је од оснивача Удружења љубитеља фантастике “Ордо ДракоНиш”.” 

 

Младен Станисављевић рођен је 1996. године у Краљеву, а живи и ствара у Нишу. Одрастао је читајући књиге из жанра хорора и фантастике, маштајући да једног дана и сам почне да пише и објављује језовите приче о оностраном. Аутор је многобројних кратких прича, а посебно је поносан на причу „Трагач“, која је објављена у збирци „Чувари златног руна“. Члан је удружења љубитеља фантастике „Ордо ДракоНиш“, у којем је задужен за млађе чланове, које нарочито воли да усмерава ка хорор жанру причајући им приче о духовима и осталим кошмарним створењима. 

 

Игор Крстић, рођен је у Пироту 1982. године. Ди¬пломирао је 2009. године на Факултету уметности у Нишу. Био је студент генерације на Одсеку сликар¬ство, у класи професора Братислава Башића. Бави се сликарством, илустрацијом, карикатуром и стрипом. Освајач је бројних награда, међу којима се издва¬јају: „Гран при“ на међународном салону стрипа у Београду 2015. године, награда књижаре „Делфи“ на Међународном салону стрипа у Београду 2015. го¬дине, прво место „Крагујевачки победник“ за кратки стрип, 2015. у Крагујевцу, затим награда УЛУПУДС¬а за најбоље илустровану едицију књига за децу на 60. Међународном сајму књига у Београду 2015. године. Један је од оснивача Удружења љубитеља фантастике “Ордо ДракоНиш”.”

Милош Петковић рођен је у Нишу, 1986. године. Један је од најпродуктивнијих, најчитанијих и најпопуларнијих младих писаца на простору бивше Југославије. Аутор је трилогије епске фантастике “Вукови судбине” (ИК Порталибрис) која је, до сада, штампана у четири издања. Такође, аутор је трилогије “Перунов хроничар” (ИК Порталибрис) која се бави словенском митологијом. Чине је књиге “Перунов хроничар”, “Рог словенских богова” и “Шапат Ђавоље вароши”. Милошева трећа трилогија ”Седам мачева” (ИК Порталибрис) спада у ред авантуристичких сага. Чине је књиге “Тајна старе воденице”, “Пољубац принцезе Илдико” и “Теслин времеплов”. Милош је свој десети, јубиларни роман, “Вештица из Страшилова – Мементо мори” (ИК Порталибрис) коауторски написао са руским писцем Антоном Ивановичем Лесковим. Петковић иза себе има још два коауторска остварења. Наиме, са фронтменом наше легендарне групе “Ортходоx Целтс” Ацом Селтиком и илустратором Игором Крстићем, Милош Петковић потписује роман “Уснули Змајеви” који је објавила издавачка кућа Лагуна. Поред тога, ту је и хорор-роман “Језомор – Портрет тропрстог сликара” (ИК Порталибрис) који Милош коауторски потписује са младим нишким писцем Младеном Станисављевићем. Милош Петковић је и аутор серијала за децу “Патуљци и виле” (ИК Пчелица) који чине романи названи по годишњим добима: Пролеће, Лето, Јесен и Зима. Званично је најмлађи члан Удружења књижевника града Ниша у историји удружења. Повремено ради као уредник у издавачкој кући “Отворена књига”, и као предавач у школама креативног писања. Један је од оснивача и утемељивача фестивала фантастике “ТолкиНиш” и Удружења љубитеља фантастике “Ордо ДракоНиш” из Ниша.

Comments are closed.