Костолачка жишка

У четвртак, 24. маја, у цркви Светог Максима Исповедника обележен је последњи дан манифестације која се традиционално одржава у нашем граду под називом „Костолачка жишка“. Циљ ове манифестације се свих ових година не мења. Својим програмом она негује и афирмише књижевно стваралаштво.

“Костолачку жишку” ове године обележио је округли сто “Духовна поезија данас” у коме су учествовали: Радомир Андрић, књижевник и председник Удружења књижевника Србије, Селимир Радуловић, књижевник и директор Библиотеке Матице српске, Јован Јањић, књижевник, културолог и публициста, протојереј Александар Михаиловић, Љубиша Ђидић, књижевник и Душко Новаковић, књижевник. Разговор је водио Милисав Миленковић.

Поетски програм “Азбуковање духа” почео је Беседом протојереја Ненада Лазаревића, старешине цркве Светог Максима Исповедника. Посетиоци су имали прилику да уживају у поетским тренуцима, дивној музици и ликовној изложби слика. У музичком делу програма учествовали су: сопран, Марина Стевић, Филип Перић на хармоници и Софија Перић, ученица другог разреда Средње музичке школе “Стеван Мокрањац” Пожаревац. И ове године “Костолачка жишка” окупила је велики број песника из иностранства, Хрватске, Црне Горе, Словачке, Македоније, Бугарске, и из различитих крајева Србије.

 

Comments are closed.