Обележен Дан рудара 06. август

Традиционално сваки 06. август обележава се у Костолцу као Дан рудара. И ове године, Центар за културу „Костолац“ и Градска општина Костолац у сарадњи са Синдикатом ТЕ Костолац, Синдикатом Копова Костолац, Удружењем „Од књиге до душе“, Пицеријом „Галија“ уз подршку Града Пожаревца организовало је обележавање Дана рудара.
Почетак манифестације се одиграо на теренима за мали фудбал стадиона „Бора Бека“ у Костолцу где се одржао 6. Меморијални турнир „Миомир Цвијић Рус“. У такмичењу у малом фудбалу учествовале су екипе костолачких предузећа. Прво место је освојила екипа „Русови соколови“, друго место екипа „Електране“ док је треће место освојила екипа ПД „Прим“.
Програм је настављен на СРЦ „Топољар“ у Костолцу сајмом етно хране и пића од 16.00 часова. Ове године на сајму је учествовала су удружења из Костолца и околине.Награду за најлепше старинско слано јело добило је Етно удружење „Ресавски вез“ из Пругова. Најлепши старински колач направиле су чланице Удружења жена „Кленовник“, док је награда за најлепшу старинску питу отишла Удружењу жена „Млавски цветови“ из Брадарца.
Најлепшу старинску слатку питу направиле су чланице Удружења жена „Кленовник“, најлепши вез је извезло Удружење „Инвалида рада“ Костолац, најлепши ћилим Народна библиотека Осечина.Награда за најлепши стари предмет отишла је у руке Удружењу жена „Прело“ из Лугавчине, док је најлепши део народне ношње направило Удружење жена „Живичанке“ из Живице.
Најоригиналнији производ је направило Удружење жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, најлепшу рукотворину старог заната израдило је Удружење жена „Миленко Стојковић“ из Кличевца.
Најлепши штанд Етно сајам хране и пића је однела Етно секција „Младост“ из Пољане која је уз пехар освојило и котлић.
Такмичење у кувању рибље чорбе је почело у 17.00 а завршено је у 19.00 часова. Жири је одлучио да прво место додели Веселиновић Бојану из Гаја, друго место Предрагу Панићу из Костолца, док је треће место освојио Стевић Душан из Костолца.
Награда за најмлађу куварицу додељена је Срни Дамњановић из Костолца, док је најлепша куварица Сара Димитријевић из Пожаревца.
Спектакуларан ватромет је наговестио и изненађење вечери. Манифестацију „Костолачки котлић 2024.“ употпунио је својим концертом Ненад Манојловић кога су Костолчани неколико пута позивали на бис.

Comments are closed.