НОЋ БОГОВА – ЖИВОТНА ПРЕДСТАВА

Представа “Ноћ богова” у којој играју Дејан Луткић, Војин Ћетковић и Небојша Илић биће изведена у петак, 22. марта 2024. године у позоришној сали Дома културе у Костолцу са почетком у 20:00 часова.

“Као у већини комада написаних од друге половине 20. века не постоји јасно жанровско одређење. Ако би морала да се измисли жанровска кованица за ову представу, то звучи отприлике: трагикомедија са елементима фарсе у оквиру политичког театра. Или како се обично то описује, доста слободним термином – ‘животна представа'”, кажу глумци.

Гавранов динамичан комад о љубави, пријатељству и владању, пун неочекиваних обрта који позоришној публици задржавају дах, у протеклих четврт века имао је чак 19 позоришних премијера широм свијета од Сарајева, Марибора, Подгорице и Мостара до Вашингтона, Мелбурна, Софије, Прага…

Једне вечери на десетогодишњицу пријатељства краљ Луј XIV (Ћетковић), дворска луда (Луткић) и писац Молијер (Илић) се заједно опијају евоцирајући успомене на прохујала времена. Усред весеља, краљ открива да је сазнао да њих двојица играју фарсу о њему у којој га исмејавају, па присиљава своје пријатеље да ту фарсу одиграју само за њега.

“Комад ставља своје јунаке на муке којима су људи изложени од кад живе у заједницама. Човек који је разапет између жеље да уради оно што осећа да је праведно и начина како мора да живи у свету и односи се према моћнијима од себе. Како моћнији од нас никад нису сигурни у нашу љубав и да ли је она само из интереса или је искрена. И да ли су најмоћнији и даље уопште људи као ми остали?”, објашњавају тројица глумаца.

Цена улазнице је 800 динара.Карте можете купити од петка 23.02.2024. године у Спортској хали у Костолцу од 08.00 до 22.00 часа и на дан представе на билетарници Дома културе у Костолцу од 15.00 часова.

Позоришну представу „Ноћ богова“ организује Центар за културу „Костолац“ под покровитељством Градске општине Костолац.

Comments are closed.