Млади Костолчани научили да хеклају и плету

У четвртак, 5. октобра 2023. године у Библиотеци у Костолцу одржала се радионица „Народна традиција – учимо о старим занатима: плетење и хеклање“.

Полазници радионице су били ученици од 5. до 8. разреда Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац, који су заједно са библиотекарима и представницима Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца разговарали о старим занатима и након тога се и сами опробали у плетењу и хеклању.

Штрикање или плетење, као један од најстаријих заната, дубоко је укорењено у нашој култури. Некада је штрикање било део традиције која се по женској линији преносила с колена на колено, а вероватно нисте знали да је штрикање првобитно био мушки посао. Први штрикачки цех основан је у Паризу 1527. године, а затим и у осталим градовима широм Европе. Ти цехови су окупљали углавном мушкарце, са изузетком жена које су биле удовице, па су након смрти мужа преузеле њихов посао.

Хеклање или кукичање једна је од префињенијих народних радиности и представља поступак израде украсних или одевних предмета од конца. Хеклање је некада искључиво служило за израду украсних кућних предмета као што су миљеи, столњаци, завесе, чипке ушиване на народну ношњу, чипке на ободима постељина и прекривача. Хеклање се разликује од штрикања по томе што је у једном тренутку само једна петља активна и што се уместо две штрикаће игле користи хеклица за хеклање.

У ери напредне технологије у Србији, неопходно је очувати дух традиционалних заната. И данас се бројни мајстори труде да одређене занате сачувају од заборава.  Циљ радионице је да се деца упознају са старим занатима, јер традиционалне занатске алатке, производи и различити производи занатских радионица, представљају део материјалне културне баштине, као и сведочанство једног времена које полако нестаје у свеопштој модернизацији.

Ова радионица је део пројекта подржаног од Градске општине Костолац „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“.

Comments are closed.