Завршетак “Костолачког лета 2023.” концертом оркестра “Гвардија”

31. августа 2023. године на затварању манифестације „Костолачко лето 2023.“ Центар за културу „Костолац“ под покровитељством Градске општине Костолац организује концерт оркестра „Гвардија“ на платоу испред Спортске хале у Костолцу од 20.30 часова (у случају лоших временских услова концерт ће бити одржан у позоришној сали Дома културе у Костолцу).
Оркестар Гвардија следбеник је “Књажевско-сербске банде“, првог професионалног оркестра у Србији који је по жељи Милоша Обреновића основан 1831. године у Пожаревцу у оквиру Прве гардијске јединице основане на Ђурђевдан 1830. године. Оркестар је био претежно дувачки и изводио је војничке маршеве, али и традиционалну српску музику коју Гвардија данас настоји да очува у програму својих концерата.
Град Пожаревац је у августу 2016. године поводом 53. Љубичевских коњичких игара стао иза идеје професорке виолине Теодоре Димитријевић о реактивацији оркестра после скоро два века од њеног оснивања након чега су уследили њени први концерти у саставу симфонијског оркестра и мањих састава, као и план даљег функционисања оркестра при Центру за културу Пожаревац званично од јануара 2017. године. Данас ова гарда младих и перспективних уметника броји преко 50 чланова од којих су већина професори школе за основно и средње музичко образовање Стеван Мокрањац у Пожаревцу, њени најперспективнији дјаци и најбољи музичари из целе Србије. Програм који се изводи на концертима је шаролик по питању жанрова и садржи популарна дела класичне музике, филмске музике, традиционалне српске музике и музике са подручја Балкана, маршеве, валцере и слично.
Гвардија је неизоставан део српског културног наслеђа коме се на тренутак у историји загубио траг, међутим ново време доноси освежавање идеја које су чекале на своју другу шансу. Неопходност неговања традиционалне музике, композиција наших класичних композитора који нису довољно популарни међу млађим генерацијама је један више разлог реактивације и постојања оваквог оркестра на нивоу Србије чиме се посебно Пожаревац и његови грађани поносе.
Гвардија се публици представља у више састава: као симфонијски оркестар, мешовити оркестар, квинтет, квартет и дуо.

Comments are closed.