Дружење са књижевницом за децу – Јасминком Петровић

Центар за културу „Костолац“ и Библиотека у Костолцу, Огранак Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац позивају вас на дружење са књижевницом Јасминком Петровић у уторак, 15. новембра 2022. године у 12 часова

Место одржавања: Библиотека у Костолцу

Јасминка Петровић (Београд, 1960) је књижевница за децу и младе. Студирала је шпански језик и књижевност. Била је уредница тинејџерске емисије Двеста из места (Радио Пингвин). Писала је за многе часописе (Тик-Так, Велико двориште, Политикин Забавник, Хупер, Дечја права и други). Уређивала је National Geographic Junior на српском језику. Учествује у различитим програмима и пројектима који подстичу децу и младе на читање, креативност, критичко мишљење и толеранцију. Јасминка је чест гост школских и градских библиотека. Један је од оснивача покрета за побољшање културе за децу и младе Ура култура. Са удружењем Крокодил организује књижевни фестивал за децу Крокодокодил.

Сценариста је дечје серије Кукурику шоу у продукцији Радио-телевизије Србије.
За свој рад вишеструко је награђивана. Пише за децу од 1990. године и до сада је написала више од тридесет књига за децу и младе, које су преведене на више од тридесет језика, а неке од њих су драматизоване у позориштима за децу у земљи и иностранству. По њеној књизи „Лепо када сам научила да летим“ снимљен је истоимени филм, који је освојио награду Европске асоцијације филма за дјецу (ЕЦФА), која се додељује најбољем европском филму на фестивалу у Малмеу, затим две награде на Пулском филмском фестивалу, укључујући и награду публике, као и специјалну Грифон награду за животну средину на 52. фестивалу филмова за децу и омладину Гиффони на југу Италије.
Илустрације за књиге Јасминке Петровић илустровали су Добросав Боб Живковић, Ана Петровић и други илустратори. Најчешће сарађује са издавачким кућама Креативни центар и Одисеја.

Comments are closed.