Позориште “Castellum”

2002. године формира се костолачко позориште „CASTELLUM“, као самостално позориште, које излази из организационе структуре КУД-а Костолац, растерује позоришни мрак и наставља традицију Костолачког театра. Уз све проблеме, углавном финансијске природе, позориште „CASTELLUM“ 2008. године , покреће школу глуме и има завидну продукцију. Током наредних пар година рађене су драме :ВИРУС, Синише Ковачевића, ЛАКИ КОМАД, Небојше Ромчевића, АНЂЕЛА, Стевана Копривице и тд. Број извођења ових представа се значајно повећао у односу на претходне периоде, па су све ове представе игране и по петнаестак пута по градовима широм Србије.

По први пут од постојања позоришне активности у Костолцу, 2009.године позориште „CASTELLUM“  успешно организује Смотру глумачких остварења „VIMINACIUM  LUMEN MEUM“ , која има за циљ да мотивише аматере да се докажу као добри глумци а костолачку публику да у тим бравурама ужива. Смотра „VIMINACIUM  LUMEN MEUM“ се одржава у децембру месецу и постала је традиционална. На њој учествују аматерска позоришта из целе Србије, из Петровца, Петровца на Млави, Великог Градишта, Богатића, Пожаревца, Велике Плане, Смедеревске Паланке , Београда, Смедерева, Деспотовца и тд.

Од 2013. године позориште „CASTELLUM“ организује  и СМОТРУ АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА , која се одржава у априлу месецу, у част нашег суграђанина и једног од оснивача позоришта „CASTELLUM“  Жељка Карана.

2014.године  је позориште „CASTELLUM“ урадило представу “Госпођа министарка“ Бранислава Нушића у режији Миодрага Милановића и “Жене у црвеном” Давора Списића у режији Радана Вилотића, 2015. године  “Проклетство“ Семира Гицића, а након тога почиње успешну сарадњу са редитељем  Фуадом Табучићем у чијој режији су од 2015 до данас урађене и успешно извођене представе “Хадерсфилд” Угљеше Шајтинца, “Покондирена тиква“ Јована Стерије Поповића,  “Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња“ Иве Брешана и  “Каролина Нојбер” Небојше Ромчевића, које је премијерно изведена 01.06.2019. и у кратком периоду освојила публику сиром Србије и добила бројна признања на фестивалима за представу у целини као и за појединацна глумачка остварења.

У истом периоду  урађене су  извођене и дечије представе “Цар Влаја и аждаја“, “Црвенкапа“ , “Ледена бајка“ , “Мала новогодишња љубавна бајка” и “Пут око света“.

Comments are closed.