Удружење ликовних стваралаца “Спектар”

Сваке године Удружење ликовних стваралац Костолац „Спектар“организује Међународну ликовну колонију „Костолац“, која се одржава од  1-6 августа поводом дана рудара.  До  сада одржано је 11 таквих колонија. На овим колонијама учествовали су уметници из земље и иностранства.

Удружење води сваке године ликовну колонију „Островаћки Бећарац“, од самог почета ове манифестације од када су  у програм уврстили ликовну колонију.

Водили су  и организовали ликовну колонију“Боемска четврт“ у оквиру Љубичевских коњичких игара у граду Пожаревцу.

2018. године урадили су велику изложбу и проспект поводом 10 година ликовне колоније Костолац, на изложби су изложене слике настале у периоду од 10 година ликовне колоније „Костолац“.

Удружење има своје редовне изложбе поводом дана жена „8 марта“ и „Новембарски дани културе“.

Удружење је учествовало са заједничким пројектима са УЛУС „Милена Павловић Барили“и то:

За време Љубичевских коњичких игара, пројекат “Један излог једна слика”.

Заједнички пројекат са УЛУС “Милена Павловић Барили”, поводом 100 година рођења ове сликарке, изложба је одржана у Руском дому у Београду уз програм и представљање града.

Удружење је учествало на многим хуманитарним акцијама за лечење деце и особа оболелих од тешких болести.

Одржавале су се ликовне радионице у Основној школи, вртићу, као и у библиотеци у Костолцу са талентованом децом. У сарадњи са Центром за културу Костолац, одржана је велика радионоца на платоу испред спортске хале  у Костолцу, где је учесвовало око 60 деце различитог узраста.

Чланови удружења су учествовали на више међународних конкурса за излагање слика као што је „Мајски сусрети“, Академија 28-Београд, „Жене сликари“ – Мајданпек, „Град музеј железнице Лапово“….

Удружење ликовних стваралац Костолац „Спектар“ је учествовало у три емисије Жикина шареница које су се одржавале у Костолцу (Плажа Топољар, Видиковац ПК „Дрмно“, Домус Виминацијум), тако што је причало о свом раду и излагало слике настале на ликовним колонијама и чланови удружења су сликали у емисији.

Удружење је излагало своје радове у различитим градовима , као и слике које су настале на ликовној колонији  Костолац (Костолац, Пожаревац, Жагубица, Раковица-Београд, Смедерево, Пирот, Ниш…).

УЛКС „СПЕКТАР“ поклонило је доста слика које су настале на ликовним колонијама ПД „ТЕ-КО“ Костолац“, синдикатима и издвојеним предузећима,  Дому здравља и ГО Костолац.

Удружење Спектар има за циљ афирмацију ликовне и примењене уметности и презентовање уметничког садржаја  Костолца, као и  знаменитостима које се налазе на овим просторима.

Афирмација ликовне уметности овог рудаског места и уметност као саставни део живота је нешто чему удружење тежи, тако што организује ликовне колоније, радионице, изложбе, предавања о уметности, представљање у другим градовима, сарадњом са другим удружењима у земљи и иностранству, сарадњом са удружењима песника и слично.

Удружење учествује и на свим другим манифестацијама које се дешавају у Костолцу, Пожаревцу и шире. Чланови су из Костолца, Пожаревца, па и из Београда  који су већ афирмисани сликари.

Comments are closed.