Изложба калиграфских радова у Библиотеци у Костолцу

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у уторак 4. септембра 2018. године отворена је изложба калиграфских радова завичајне уметнице Виолете Марковић.
Калиграфија је уметност или вештина лепог писања која води порекло из Кине. Првобитно је настала за потребе преписивања и умножавања књига, где су преписивачи настојали да искажу своју умешност у украшавању слова и страница.
У ери компјутера и дигиталне технологије, калиграфија скоро да је заборављена. Али, постоје они људи, такозвани чувари прошлости и традиције, који негују старе вештине и чувају је од заборава. Виолета Марковић је једна од њих. Она у својим радовима вешто спаја ћирилично писмо и српски језик у комбинацији са средњовековном орнаментиком и савременом српском књижевношћу, кроз комбинацију текста, орнамената и оквира, стварајући јединствен стил.
 
Биографија:
Виолета Марковић је рођена 1974. године у Пожаревцу. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршила је 1995. године у Београду, где је и учила писмо код професорке Мирјане Војновић. Бави се сликарством и калиграфијом. Запослена је у Галерији Милена Павловић Барили. Члан је УЛИС-а “Милена Павловић Барили” Пожаревац, од 1995. године.
До сада је самостално излагала дванаест пута и учествовала на преко педесет колективних изложби. 
Ово је њена прва самостална изложба у Костолцу и биће отворена за посетиоце до 18. септембра 2018. године.

Comments are closed.