КУД “Костолац” обележио 40 година постојања

Концертом који је одржан у препуној сали Дома културе у Костолцу, Културно уметничко друштво “Костолац”обележило је јубилеј, 40 година постојања и рада. Ово је њихов 2.222 концерт песама и игара, а поред домаћина учествовали су КУД “ГИК Банат Пионир”из Зрењанина, КУД“Електропорцелан”из Аранђеловца и КУД”Гоша”из Смедеревске Паланке.
На сцени су се смењивале игре из Западне Србије, Баната, Доње Јасенице, Шумадије, Владичиног хана, русинске игре, игре из Босилеградског крајишта и многе друге. Вокални солиста Слободан Јанковић отпевао је две песме “Четрдесете” и “Крај Дунава колиба” . Сала је била испуњена до последњег места, а публика је богатим аплаузима награђивала младе извођаче који су игром, песмом и народном ношњом презентовали богато културно наслеђе.
Минутом ћутања одата је почасна пошта првом председнику Мирославу Јанковићу, као и другим члановима друштва, играчима и певачима који више нису међу нама.
Поводом обележавања овог великог јубилеја председник КУД-а “Костолац” Никола Топо је бившим председницима друштва уручио плакете у знак захвалности на преданом раду и то Слободанки Говедаревић и Кости Зорићу, као и представницима гостујућих културно уметничких друштава. Плакете су уручене и великанима друштва који су одиграли 500 и више концерата: Живку Гошеву (1471), Павловић Зорану (816), Јовановић Ивану (754), Шпенглер Владану (617), Перић Драгољубу (613), Говедаревић Александру (594), Топо Стевану (594), Ракоњац Зорици (573), Станковић Горану (523), Живановић Зденку (517), Гошев Зорици (510), Милетић Милици (508), Филиповић Александри (506), Бањац Ивану (502) и Мрђен Ервину (500).
Плакете за изузетан допринос очувању културе и традиције тог друштва, председник КУД-а “Костолац” Никола Топо уручио је Градској општини Костолац, Културно спортском центру “Костолац” и другим заслужним појединцима и установама који су допринели афирмацији и очувању друштва.
Никола Топо се том приликом захвалио свима који су све ове године доприносили да друштво опстане, нагласивши да ће наставити да предано раде, у циљу очувања српске традиције и неговања вековних обичаја.
Обележавању 40 година постојања и рада Културно уметничког друштва “Костолац” присуствовали су председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, заменик председника Градске општине Костолац, Далибор Илић, члан Градског већа Града Пожаревца, Млађан Николић, члан Већа Градске општине Костолац, Миладин Радомировић, директорка Културно спортског центра “Костолац”Јелена Шаманц и многи други.
Четрдесет година постојања доказ су да Културно уметничко друштво “Костолац” има веома важну улогу у културном животу Костолца. Такође године постојања доказ су да се квалитет и те како вреднује, а ентузијазма и посвећености у раду свакако не недостаје.
Културно уметничко друштво “Костолац” основано је давне 1947. године на захтев и потребе радних људи рудника и електрана Костолац. Од 1978. носи име града у коме живи и ради. Под окриљем културно уметничког друштва, тренутно је анимирано око 250 аматера који су разврстани у различитим фолклорним ансамблима у зависности од узраста: “Цврчак” , “Колибри” , “Врабац”, “Пролеће”, “Припремни ансамбл” и “Први извођачки фолклорни ансамбл” . У оквиру друштва успешно ради и “Велики народни оркестар”, који уз максимално ангажовање и сарадњу са играчима фолклора врши едукацију и усавршавање младих музичара и вокалних солиста. КУД је гостовао у 23 земље Европе, Израелу и Бразилу. Учесник је на многим фестивалима у земљи и иностранству, као и добитник многобројних награда и признања.

Comments are closed.