Костолац обележио градску славу, Светог великомученика Прокопија

Свечано и у духу православља Градска општина Костолац, обележила је градску славу Светог великомученика Прокопија. Програм прославе почео је у петак, 20. јула 2018. године, вечерњом службом у цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу. Вечерњу службу служили су протојереј Александар Михаиловић и свештеник Дејан Лазаров са саслуживањем и других свештеника, а затим је уследила литија улицама Костолца.
Исте вечери одржана је Свечана академија поводом обележавања градске славе. На самом почетку академије присутни су уживали у песми „О соле мио “ коју је извела вокална солисткиња Марина Стевић.
Добродошлицу гостима и присутним грађанима пожелео је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски.
„Поштовани гости, пријатељи Градске општине Костолац, драги Костолчани окупили смо се вечерас у порти цркве Свети Максими Исповедник, уочи славе нашег града, Светог Великомученика Прокопија. Костолац је место чија је историја добро позната, још из Виминацијумских времена. Као рударски град коме је била потребна радна снага, привлачио је многе народе и данас у Костолцу има двадесет и шест нација и око 16 хиљада становника. На иницијативу Црквене општине Нови Костолац, слава Костолца установљена је 21. јула 2001. године и од тада је Свети Великомученик Прокопије заштитник свих грађана костолачке општине. Овај празник уједно је и прилика да сагледамо резултате досадашњег рада и да се још више ангажујемо на реализацији будућих пројеката. Костолац је из године у годину постао место са уређеном инфраструктуром у свим областима. Улагали смо доста и сада имамо разлога да будемо поносни на уређене школе, путну инфраструктуру, спортске објекте и терене, а у наредмом периоду очекује нас реализација бројних пројеката.
Поштујући и негујући нашу богату традицију и чувајући вредности на којима она почива, покушаћемо да и у наредном периоду одржимо одређене позитивне трендове, да и даље градимо и помогнемо онима којима је помоћ неопходна. Да бисмо на најбољи начин искористили шансе које су пред нама, потребан нам је рад, заједништво и сарадња“.
Подсетивши на почетак грађења цркве у Костолцу, као и на почетак обележавања градске славе, присутне вернике и госте поздравио је свештеник Дејан Лазаров.
“Њени темељи постављени су јула 1999. године, а освећени 12. септембра 1999. године. Након мало дуже паузе, 20. априла 2001. настављени су радови на цркви. Ово је већ осамнаеста литија коју славимо. Градска слава установљена је 2001. године још док црква није била под куполама, а како је црква од камена и цигала зидана, тако је зидана И литургијска заједница”.
У наставку програма у име Удружења за промоцију културе, традиције и туризма “Од књиге до душе” текст о народној традицији прочитале су Вукосава Минић и Ања Реџовић. Културно уметнички програм обогатио је вокални солиста Слободан Јанковић песмом “Чије ли је ово девојче”.
Затим је уследила додела награда и похвалница ђацима генерације основне и техничке школе из Костолца. Ањи Реџовић ученици О.Ш.“ Јован Цвијић“ Костолац похвалницу и чек на педесет хиљада динара уручио је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, док је Милану Стојановићу, ученику Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла “ Костолац награду уручио председник Скупштине Градске општине Костолац, Иван Савић.
Домаћин и колачар славе, Рајко Божић, заменик председника Скупштине Градске општине Костолац, захвалио се свима који су дошли да увеличају свечану академију.
“У име Градске општине Костолац и у своје лично име свим грађанима честитам славу, са жељом да је прославимо у здрављу, миру и весељу, са позитивним мислима усмереним ка бољој будућности и још већем напретку општине. Искористио бих ову прилику као домаћин овогодишње градске славе, да Вас позовем, да сутра присуствујете светој Литургији од 9 часова и обреду резања славског колача од 11 часова. Нека нам Свети великомученик Прокопије буде заштитник и помоћник и у наредном периоду, као што је и до сада чувао наш град. Срећна Вам свима градска слава Свети великомученик Прокопије”.
Програм је завршен наступом Културно уметничког друштва ” Костолац ” које већ годинама уназад осваја бројне награде како у нашој земљи тако и у иностранству. Поменуто друштво ове године обележава четрдесет година свог постојања.

Свечаној академији поред председника Г. о. Костолац, Серџа Крстаноског присуствовали су, заменик градоначелника Града Пожаревца, Саша Павловић, председник Скупштине града Пожаревца, Бојан Илић, председник Скупштине Градске општине Костолац Иван Савић, заменик председника Г.о.Костолац Далибор Илић, протојереј Александар Михаиловић, свештеник Дејан Лазаров, начелница Управе Г .о. Костолац Анђелија Миливојевић, директорка Културно – спортског центра ” Костолац” Јелена Шаманц, чланови Већа Градске општине Костолац, директори локалних јавних предузећа и установа, представници удружења и награђени.

Резањем славског колача и Светом Литургијом 21. јула завршено је обележавање славе Костолца. За све госте организовано је послужење у порти цркве Светог Максима Исповедника. Домаћин и колачар ове године био је Рајко Божић, заменик председника Скупштине Градске општине Костолац, док је улогу колачара за наредну годину преузео др Драгољуб Ивановић, самостални стручни сарадник за привреду, пољопривреду, заштиту животне средине и локални развој Градске општине Костолац.
Ово је већ осамнаести пут да Костолац прославља Светог Прокопија као своју славу. Наиме, када је Црквена општина Нови Костолац почела 2001. године са зидањем цркве, предложила је и иницирала да Костолац прославља овог свеца, заштитника брака и породице.

 

Comments are closed.