Успешно организован други Рапид турнир у шаху „Костолачко лето 2018″

Шаховски клуб „Рудар“ Костолац је у сарадњи са Културно – спортским центром „Костолац” , а под покровитељством Градске општине Костолац, у недељу 3. јуна, успешно организовао други Рапид турнир у шаху „Костолачко лето 2018″ .

Турнир у древној игри на 64 поља одржан је у просторијама Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла” Костолац и био је подељен у две групе – А за сениоре и Б за кадете до 14 година.

Присутнима се обратио секретар Шаховског клуба „Рудар“ Костолац Предраг Нешић, а затим је такмичење свечано отворио заменик председника Градске општине Костолац, Далибор Илић изразивши задовољство због учествовања великог броја деце на турниру. „Честитам Шаховском клубу „Рудар” Костолац на доброј организацији, а такмичарима желим пуно успеха, нека најбољи победи”- рекао је Илић, а затим повукао први потез чиме је званично почело такмичење.

Међународни шаховски судија, Бранислав Шухартовић који је био главни судија на турниру упознао је такмичаре са правилима и пропозицијама такмичења. У категорији сениора учествовало је 44 шахиста, а у конкуренцији кадета до 14 година 36 играча.

У односу на прошлу годину овогодишњи сениорски турнир је био много јачи и на вишем нивоу, јер је поред једног велемајстора и три интермајстора, учествовао и велики број фидемајстора и мајсторских кандидата.

После великих борби у сениорској (9 кола) и кадетској (7 кола) конкуренцији постигнути су следећи резултати.

Након девет одиграних кола, по швајцарском систему, прво место у сениорској конкуренцији освојио је интермајстор Станковић Милош, други је био ФИДЕ-мајстор Будисављевић Лука, трећи интермајстор Радовановић Душан, четврти мајсторски кандидат Његић Владимир и пети фидемајстор Ивић Матија.

За најбољег ветерана проглашен је ФИДЕ-мајстор  Радосављевић Слободан, док је најбољи омладинац био Радисављевић Далибор. Титулу најбољег играча са територије Градске општине Костолац освојио је Стефановић Драган, а титулу најбољег омладинца са  територије Градске општине Костолац заслужено је понео Максимовић Милан.

Највише поена и прво место, после седам одиграних кола на турниру за кадете до 14 година, освојила је Томић Сара, друго место Петровић Душан, треће место заузео је Ракић Стефан.

На шаховском такмичењу додељене су и специјалне награде спонзора и то: Станојевиц Душану, Гргић Сањи и Максимовић Магдалени.

Председник клуба, Бобан Максимовић је нагласио да је задовољан бројем учесника на другом Рапид турниру, који се рејтингује код Међународне шаховске федерације. Он се том приликом захвалио свима који су помогли одржавање турнира, јер се на тај начин поред осталог популаризује шах међу младима.

У организацији турнира учествовале су и Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла” Костолац  и Основна школа „Јован Цвијић” Костолац.

Comments are closed.