Јасминка Петровић представила своје књиге Костолчанима

У среду, 16. маја 2018. године, у препуној Библиотеци у Костолцу, наша позната књижевница за децу Јасминка Петровић, представила је своје књиге, читала делове из својих књига и разговарала са децом о другарству, породици, књигама, писању…

У публици су били ученици од петог до осмог разреда Основне школе „Јован Цвијић“ из Костолца, њихови професори српског језика и књижевности и остали заљубљеници у књиге ове познате књижевнице.

Јасминка Петровић је рођена 1960. у Београду. Студирала је шпански језик и књижевност. Иако је, како сама каже, прво желела да постане учитељица, па онда глумица, на крају се ипак одлучила за професију писца, јер она обједињује обе њене жеље у једно. Уређивала је дечју емисију на Радио Пингвину, часопис National Geographic Јуниор, писала за многе дечје часописе и учествовала у програмима који подстичу дечју машту и стваралаштво. Написала је преко тридесет књига, од којих је неколико преведено је на више од двадесет језика. Већину њених књига илустровао чувени Добросав Боб Живковић. Добитница је бројних награда за књижевност. Један је од организатора књижевног фестивала за децу „Крокодокодил“.

Књиге ове ауторке препознатљиве су по топлом хумору и сагледавању света из угла детета које живи у савременом друштву, без улепшавања или прикривања ружних страна. Описују односе у породици – између браћа и сестара, родитеља и деце, унука и бака, затим описују школске згоде и тинејџерске муке. Њене књиге не нуде деци готова решења за дилеме, нити поуке и лекције којима се треба слепо веровати већ их охрабрују да сама размисле, истраже, испитају и донесу закључак – и то је још један од разлога њихове велике популарности.

Овај културни догађај спроведен је у организацији Библиотеке у Костолцу, Одељења Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и Културно спортског центра “Костолац”.

Comments are closed.