Породична преписка Милоша Обреновића

Књижевно вече у Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке “Илија М. Петровић” Пожаревац у среду 4. априла 2018. године на коме ће бити представљена књига “Породична преписка Милоша Обреновића”. О књизи ће говорити др Татјана Брзуловић Станисављевић, ауторка и дипломирани библиотекар саветник, запослена у Универзитетској библиотеци у Београду и Дејан Ристић, историчар, некадашњи директор Народне библиотеке Србије.
Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” објавила је књигу Породична преписка кнеза Милоша Обреновића из Архивске збирке Јоце Вујића у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“
Збирка Јоце Вујића, у оквиру његовог легата у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ несумњиво је једна од највреднијих и најбогатијих приватних архивских збирки код нас. Велепоседник из Сенте и познати библиофил Јоца Вујић (1863-1934) завештао је 1931. године тестаментом своју богату архиву Универзитетској библиотеци. Збирка се већим делом састоји се од преписке истакнутих личности од краја седамнаестог до почетка двадесетог века.
Породична преписка Обреновића обухвата пре свега писма кнеза Милоша ћерки и сину, кнезу Михаилу и кнегињи Петрији, удатој Бајић. Писма која је кнез Милош писао сину и ћерки представљају нам га у једном потпуно новом светлу, као брижног и нежног оца.

 

Comments are closed.