Трибина “Насиље према деци”

Поводом потписивања Протокола о међусекторској сарадњи у процесу заштите деце од насиља, злостављања и занемаривања за град Пожаревац, дана 28.фебруара 2018.године, у просторијама Техничке школе у Костолцу одржана је трибина на тему „Насиље према деци“. Трибину је водила Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије и руководилац НВО „Психолошки центар„.

Неоспорно је да сваки вид насиља над децом има озбиљне и далекосежне поседице. Добро је што је држава ово препознала као друштвени проблем који треба заједнички решавати. Доживљено насиље је тешко и болно лично искуство које је немогуће превазићи без заједничке бриге одраслих који брину о деци.  Како је брзо реаговање  предуслов заштите и помоћи детету, веома је важно да родитељи и наставници познају основне појмове и појаве везане за насиље, као што су знаци трпљења насиља, ситуације у којима се оно обично догађа, битне психолошке карактеристике како актера, тако и жртава насиља.

Можда су баш родитељи и наставници прве или једине особе које ће имати прилику да препознају дете које трпи насиље и које ће правовременом реакцијом омогућити започињање процеса намењеног како заштити, тако и лечењу и рехабилитацији жртве насиља, онда када је то потребно.

 

Comments are closed.