Шећерна уметност – кинеске лизалице за децу

Првог дана зимског распуста, 1. фебруара 2018. године, у Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, одржана је радионица – Шећерна уметност: кинеске лизалице за децу.

Кинеско осликавање шећером (Chinese Sugar Painting) је традиционална кинеска форма народне уметности коришћења врућег, течног шећера за креирање дводимензионалних фигура, која потиче још из времена династије Минг (1368–1644), када су мале животиње од шећера прављење у калупима за религиозне ритуале. Као јединствена уметност за стварање уметничких предмета, кинеско осликавање шећером се веома разликује од нормалног сликарства. Пошто шећер у течном стању врло брзо прелази у чврсту материју. Како се хлади, сликару је потребна велика брзина, прецизност и умешност.У Кини се ови уметници могу срести и на улицама или у парковима, како на лицу места праве разне облике од шећера, увек окружени знатижељним посматрачима.

Радионицу у Библиотеци у Костолцу водила је Виолета Кевро, ликовна уметница, председница ликовног удружења „Кевро“, уз помоћ библиотекара: Ренате Минић, Невене Вуксановић и Марије Копун.

Библиотекарке су приредиле још изненађења, па су учесници радионице могли видети како се праве шећерна вуна и вафли, што је полазнике радионице додатно обрадовало. Осим што су појединци желели да се опробају у прављењу ових посластица, могли су нешто и да науче о њима. Наиме, поред настанка шећера као сировине, причало се и о шећерној вуни и вафлима и њиховој интересантној историји.

Шећерна вуна је настала у Америци крајем 19. века. Прави се уз помоћ електричне машине која топи шећер и прави нити које се намотавају на дрвени штапић. Дан шећерне вуне се у Америци прославља као национални празник и то 7. децембра.

Вафли су оригинално настали у Француској у 13. веку,  али су ипак белгијска национална посластица. Американци су пак од њих направили домаћи бренд, служећи их као национални доручак.. Карактерише их специфичан облик јер се пеку у преси, па имају удубљења у којима се задржавају разни преливи и кремови. Праве се у многим земљама широм света, а њихов назив зависи од географске дужине на којој се налазите. Код нас је то Бакин колач.

Радионица је била едукативног карактера са циљем да се покаже да уметност може да се искаже на различите начине, са различитим материјалима и алатима.

 

Comments are closed.