Дечја недеља

Манифестација Дечја недеља се одржава сваке године, прве недеље у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници и на њихово право да одрастају у што бољим условима. Традиција обележавања Дечје недеље у свету и код нас мери се деценијама, а по први пут обележена је 1934. године.

Први дан Дечје недеље обележен је 02. октобра филмским даном, где смо приредили малишанима да се осете као праве звезде од којих смо узимали аутограме. Након шетње по црвеном тепиху, малишани су се сместили у позоришну салу Дома културе у Костолцу, где су имали прилику да одгледају пројекцију цртаног филма „Звончица“. Другог дана, малишани вртића „Мајски цвет“ из Костолца посетили су просторије Спортске хале и одгледали део тренинга СО „Партизан“ Костолац. У оквиру спортског дана, млади волонтери из нашег града спремили су за најмлађе разноврстан програм. Деца су показала своје таленте у имитирању и плесању, док су имали прилику да уживају у врло познатој игри „Limbo Dance“. 4. октобра обележен је уметнички дан, где је председник УЛУК „Арт“-а, Жељко Стојићевић одржао малу радионицу цртања у костолачком вртићу, након чега је малишанима приређено цртање по лицу „face paints“ које су радили млади волонтери. Уметнички дан је употпуњен дечјом представом „Маша и меда“. Четвртог дана на маскенбалу имали смо прилику да видимо комбинацију добрих идеја, сналажљивости и креативности. Након дефилеа кроз град, деца предшколског узраста из костолачког вртића уживала су у приредби младих волонтера. Мађионичари Слободан Пејовић и Дарко Николић, последњег дана Дечје недеље су представили малишанима своје најбоље мађионичарске трикове, док је за децу Основне школе „Јован Цвијић“ из Костолца приређена представа Основне школе „Свети Сава“ из Пожаревца под називом „Риба на дрвету“

Знамо да се већина одраслих труди да сва дечја права поштује, да знају да и дете има право да мисли и своје мишљење, али није лоше тога се с времена на време подсетити, а Дечја недеља је, чини нам се, одличан тренутак за то, управо због тога што је и настала да би се очувала и надоградила права која имају најважнија бића на планети – наша деца!

Comments are closed.